Ønsker du å installere elbillader hjemme?
Antall elbiler i Norge øker for hvert år, og i 2024 var hver fjerde personbil i Norge elektrisk. Ingen andre land i hele verden har like høy andel elbiler målt opp mot antall innbyggere. For å holde følge med utviklingen trengs det flere ladepunkter, både langs veiene, men også hjemme hos eiere av elbiler.
Vi i El Alliansen anbefaler alle eiere av elbil å montere en smart elbillader, enten det er hjemme, på hytta, eller i borettslaget. Dette fordi du kan lade bilen når strømprisen er lavest, og du kan lade raskt ved behov.
Du kan i enkelte tilfeller få Enova støtte til elbillader som dekker 35% av monteringskostnaden opp til 10.000,- kroner.
Elbillader med montering
Vi tilbyr elbillader med montering. Det betyr at hvis du lar oss installere din elbillader hjemme, hjelper vi deg med alt fra innkjøp av elbilladeren, installasjon, og veiledning for riktig bruk.
Kontakt oss for en gratis befaring og et uforpliktende tilbud på montering av elbillader hjemme, hos din bedrift, i borettslaget eller sameiet. Vi er topprangert på Mittanbud med flest positive kundeomtaler, og kåret til testvinner som en av tre anbefalte elektrikerfirma i Oslo.
Installere elbillader hjemme
Det å installere elbillader hjemme er en smart investering som gir trygg, rask og effektiv lading av elbilen. Det første steget er å kontakte en sertifisert elektriker som kan installere elbilladeren riktig, slik at den oppfyller alle sikkerhetskrav.
Elektrikeren vil sjekke om det elektriske anlegget i boligen din er tilstrekkelig dimensjonert, og at du har tilstrekkelig med strøm for å installere elbilladeren hjemme. Ved behov kan vi bistå med å oppgradere sikringsskapet.
Installasjon av elbillader hjemme innebærer å montere en dedikert kurs til elbilladeren med egen jordfeilbryter. Dette minimerer risikoen for overbelastning og brannfare.
Du bør vurdere ladere med smarte funksjoner, som smartlading av elbil, lastbalansering og styring via app, for å optimalisere strømforbruket ditt.
Det å ha en elbillader hjemme gir deg friheten til å lade bilen når det passer deg, samtidig som du kan redusere ladekostnadene betydelig sammenlignet med offentlige ladestasjoner.
Strømleverandør med smart lading
For å kunne lade elbilen hjemme når strømmen er billigst, noe den er om natten når folk flest sover, må du ha en strømleverandør som tilbyr denne funksjonen. Noen strømselskaper tilbyr dette som en del av avtalen, mens andre krever at du betaler ekstra for det, eller baker det inn i prisen for tilgang til appen.
For mer informasjon kan du lese anbefaler.com sin omfattende vurdering av de vanligste selskapene, i strømleverandør testen deres. De trekker frem Tibber og Vibb med mulighet for smart lading av elbil.
Krav til installasjon av elbilladere
For å sikre trygg og lovlig installasjon av elbillader hjemme, må installasjonen utføres i henhold til gjeldende forskrifter og standarder. Dette inkluderer:
Sertifisert elektriker: Installasjonen skal alltid utføres av en kvalifisert elektriker for å oppfylle kravene i Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (FEL).
Dedikert kurs: Elbilladeren må kobles til en egen kurs i sikringsskapet, dimensjonert for å tåle strømstyrken som kreves av laderen.
Jordfeilvbryter: Det må installeres en jordfeilbryter av type B eller tilsvarende sikkerhetstiltak, som beskytter mot feil.
Lastbalansering: Dersom du har flere apparater i huset som krever mye strøm, kan det være nødvendig med lastbalansering for å unngå overbelastning av det elektriske anlegget.
Godkjent utstyr: Selve laderen må være CE-merket og sertifisert for bruk i Norge.
Det er viktig å følge disse kravene for å sikre at elbilladeren fungerer effektivt og trygt, samtidig som du unngår risiko for brann eller skade på det elektriske anlegget.
Pris på elbillader ferdig montert
Prisen for en elbillader med montering varierer fra 10.000 og 20.000 kroner, avhengig av modell og installasjon.
Selve laderen koster vanligvis mellom 5.000 - 15.000 kroner, mens montering ligger på 3.000 - 8.000 kroner. Lokale tilpasninger eller ekstra arbeid kan påløpe.
Vi i El Alliansen tilbyr gratis befaring for installasjon av smart elbillader til fastpris. Etter befaringen får du et uforpliktende tilbud. Hvis du velger å bruke et annet elektrikerfirma bør du sjekke hva som er inkludert.
Vær sikker på at automatsikring, kabling (10–15 meter), 3–4 timers arbeid, kjørevei (opptil 50 km) og samsvarserklæring er inkludert som en del av arbeidet. Ekstra kostnader kan påløpe hvis arbeidet tar lenger tid, eller hvis det kreves lengre kabel eller kjørevei.
For lader med høy effekt (22 kW) må strømnett, sikringer og kabling være dimensjonert for belastningen. Rimeligere pakker er ofte ikke tilpasset slik kapasitet, noe som kan føre til lavere ladehastighet. Sørg for å avklare dette med leverandøren før bestilling.
Spar mye ved å lade hjemme
Når det gjelder ladeutgifter, er hjemmelading langt billigere enn offentlige ladestasjoner. Hvis strømprisen er 1 kr kWh når du lader hjemme, vil du spare ca. 260,- kroner per lading, sammenlignet med å lade på en ladestasjon. Det er 80% billigere ved å lade hjemme.
Kostnad ved hjemmelading
Med en strømpris på 1 kr/kWh og en virkningsgrad på rundt 90 %, vil den reelle kostnaden per kWh være omtrent 1,11 kr (1 kr / 0,9). For en bil med et batteri på 60 kWh (slik som Kia EV3, eller Skoda Elroq 60) blir kostnaden:
60 kWh × 1,11 kr/kWh = 66,60 kr
Dette gir en pris på cirka 1,11 kr per kWh levert til batteriet.
Kostnad ved lading på stasjon
Offentlige hurtigladere tar vanligvis mellom 5 og 7 kr/kWh, avhengig av leverandør og abonnement. Med en gjennomsnittspris på 6 kr/kWh vil samme 60 kWh-lading koste:
60 kWh × 6 kr/kWh = 360 kr
Sammenligning
Ved å lade hjemme til 1 kr/kWh sparer du:
360 kr (hurtiglading) – 66,60 kr (hjemmelading) = 293,40 kr per fullading
Dette tilsvarer en besparelse på over 80%.
En lader som Zaptec Go kan levere opptil 22 kW, men den faktiske ladehastigheten vil avhenge av bilens ombordlader og strømtilførselen i hjemmet. Mange boliger i Norge har begrensninger som gjør at man ofte lader med 7,4 kW (1-fase 32 A) eller 11 kW (3-fase 16 A).
Ta kontakt med oss i EL Alliansen, så hjelper vi deg med at det tekniske, for å sikre at du får mest mulig for pengene, og så rask lading som mulig, hjemme.
Hvilken elbillader er best?
Vi anbefaler å kjøpe den smarte elbilladeren Zaptec Go som du kan få til ca. 6.000,-, og som kvalifiserer til Enova-støtte for å dekke 35% av installasjonskostnadene (opp til 10.000,-).
Vi tilbyr gratis befaring og et uforpliktende tilbud på både produkter og montering av elbil lader hjemme hos deg, din bedrift, sameiet eller borettslaget.
-
Laderen passer til alle typer elbiler og hjem.
-
Opp til 10 ganger raskere enn stikkontakt.
-
Lad om natten når strømmen er billigere.
-
Laderen har innebygd WiFi og 4G, og mottar jevnlige programvare oppdateringer.
-
Zapotec Go er tilgjengelig i seks ulike farger.
-
Designet, utviklet og produsert i Norge – for norske forhold.
Hva koster en billig elbillader?
Du får kjøpt billige elbilladere helt ned til 2.000,- kroner, men disse er sjeldent å anbefale da de kun fungerer til et lite utvalg av elbiler, i tillegg til at de ikke tilbyr smart lading, eller spesielt rask lading.
De er med andre ord veldig dyre over tid.
Enova-støtte til elbillader
Du kan dessverre ikke få Enova-støtte til selve elbilladeren privat.
Men, hvis du installerer smart strømstyring hjemme i egen bolig, med en smart elbillader som styringsenhet for elbilen dit, kan du får Enova-støtte på 35% av utstyr- og monteringsutgifter (inntil 10 000 kroner).
Det som er viktig for å få denne støtten, er at batteriet til elbilen inngår som energilager med en smart elbillader som styringsenhet. Merk deg også at denne typen for smart elbillading kun er mulig hos et utvalg av strømleverandører, for eksempel Tibber.
For å få støtte, må systemet inneha- og oppfylle følgende kriterier:
HAN-port adapter eller annen hovedstrømsmåler.
Minimum to energilager (eksempelvis varmtvannstank, elektrisk gulvvarme, elbil eller vannbåret varmeanlegg som bruker strøm til å varme opp huset).
En styringssentral.
Minst to styringsenheter (eksempelvis smart relé, smart termostat eller smart elbillader).
Det elektriske arbeidet må være utført av fagfolk og kunne dokumenteres.
Systemet må være ferdigstilt før du søker.
All faktura dokumentasjon for systemet må være datert i løpet av de siste 12 månedene før søknadsdato.
EL Alliansen AS hjelper deg
Som din allierte elektriker i EL Alliansen AS:
Får du alltid gratis befaring
Sender vi over et uforpliktende tilbud
Kommer våre elektrikere til avtalt tid
Utfører arbeidet på en profesjonell måte
Sender vi deg samsvarserklæring
Laster opp i Boligmappa
Har garanti på alt utført arbeid