Er boligen din trygg mot lynnedslag?

Er boligen din trygg mot lynnedslag, og hvordan kan du sikre deg mot lynnedslag?

Visste du at hele 63% av alle norske boliger i Norge er særlig utsatt for brann i forbindelse med lyd og torden? Hvert år meldes inn ca. 3000 branner som følge av lynnedslag til forsikringsselskaper, og flere hundre av disse kunne vært unngått, hvis man hadde installert overspenningsvern i sikringsskapet.

Så lenge lynet slår ned et sted i det samme strømnettet som huset ditt er koblet til, kan det oppstå overspenninger som ødelegger utstyr og anlegg, selv om nedslaget skjer flere kilometer unna.

Hvorfor er eldre boliger mer utsatt?

I 2010 ble det vedtatt et krav om at alle elektriske installasjoner skal beskyttes mot overspenninger, men regelen ble ikke innført før i 2012, og hadde ikke tilbakevirkende kraft. Det betyr at boliger bygd før 2012, som oftest mangler overspenningsvern i sikringsskapet, og er mer utsatt.

Dermed kan det elektriske anlegget og alt elektrisk utstyr i huset bli ødelagt på sekunder hvis lynet slår ned i nærheten.

Enebolig og rekkehus

Eldre eneboliger og rekkehus utgjør den største risikogruppen, nettopp fordi mange av disse aldri har fått installert overspenningsvern. Det er i disse boligene flest lynskader og branner oppstår under tordenvær.


Hva skjer når lynet slår ned?

Hva skjer når lynet slår ned og fører til overspenning

Når lynet slår ned i nærheten av huset, kan det føre til kraftige overspenninger som sprer seg gjennom strømnettet. Overspenningen kan gå rett inn i sikringsskapet og videre ut i alle elektriske ledninger i boligen. Dette skjer på brøkdelen av et sekund og kan føre til:

  • Ødelagt sikringsskap, stikkontakter og ledningsnett

  • Skader på alt elektrisk utstyr, som TV, PC og hvitevarer

  • Økt fare for brann i det elektriske anlegget

I verste fall kan lynnedslag føre til totalskade på boligen, både gjennom brann og ødelagt infrastruktur.

Mange opplever at både store og små apparater blir ødelagt, selv om de ikke var i bruk da lynet slo ned.

Hvor i landet er tordenvær vanligst?

Tordenvær og lynnedslag skjer over hele Norge, men noen områder er mer utsatt enn andre. Østlandet og Sørlandet opplever flest lynnedslag i løpet av året, særlig på varme sommerdager.

Indre strøk av landet får også ofte kraftige tordenbyger. Likevel kan lynet slå ned hvor som helst, så det er viktig å sikre boligen uansett hvor du bor.


Hva er overspenningsvern?

Det mest effektive du kan gjøre for å beskytte hjemmet ditt mot brann og skader fra lynnedslag, er å få montert overspenningsvern i sikringsskapet. Dette vernet stopper de farligste overspenningene før de rekker å skade det elektriske anlegget eller utstyret i boligen.

Det finnes to typer overspenningsvern:

  • Grovvern monteres i sikringsskapet og beskytter hele det elektriske anlegget mot de kraftigste overspenningene som kan følge strømnettet ved et lynnedslag. Dette må alltid installeres av en autorisert elektriker, som oss i EL Alliansen.

  • Finvern plugges inn i stikkontakten foran sensitive apparater, som PC, TV eller routeren. Dette gir ekstra beskyttelse mot mindre overspenninger, men har liten effekt alene hvis ikke grovvernet i sikringsskapet er på plass.

Uten grovvern i sikringsskapet er både boligen og alt elektrisk utstyr i hjemmet i reell fare ved tordenvær.

Usikker på om du har overspenningsvern?

Hvordan se om du har overspenningsvern (grovvern) i sikringsskapet

Er du fortsatt er usikker på om du har overspenningsvern? Ta et bilde av sikringsskapet ditt og send det til oss på e-post: post@elalliansen.no.

Andre tiltak mot brann ved lynnedslag

Selv om det viktigste alltid er å få installert et overspenningsvern i sikringsskapet, finnes det flere tiltak som kan redusere risikoen ytterligere. Disse bør ses på som et supplement, og ikke en erstatning for et riktig montert overspenningsvern.

  • Trekk ut støpsler på PC, TV og annet utstyr under tordenvær hvis kontakten er lett tilgjengelig, for å unngå skader på apparatene.

  • Bruk finvern i stikkontakten foran følsomme apparater for ekstra beskyttelse, men husk at dette fungerer best sammen med grovvern i sikringsskapet.

  • Sørg for at boligen har god jording og få gjerne en elektriker til å kontrollere at alt er i orden.

  • Unngå å bruke fasttelefon under tordenvær, siden lyn kan følge telefonlinjen og skade både utstyr og personer.

  • Koble ut hvitevarer dersom stikkontakten er lett tilgjengelig, da det kan gi ekstra beskyttelse under tordenvær.

  • Ikke lad elbilen når det er tordenvær i nærheten av boligen din. Husk å koble kabelen ut av elbilladeren.


Hva koster overspenningsvern?

Totalkostnaden for å installere et overspenningsvern i sikringsskapet tilsvarer kr 3000 i gjennomsnitt for en privat bolig, men avhenger av boligens størrelse, elektrikerfirmaet du engasjerer, og tilstanden på det elektriske anlegget i boligen din.

  • Et overspenningsvern (grovvern) som installeres i sikringsskapet, koster mellom 1000 til 3000 kroner.

  • Elektrikere i Oslo har en pris fra først time på mellom 1445 og 5000 kroner i følge denne analysen (hvor vi i EL Alliansen er nest billigst).

  • Sikringsskap i dårlig stand kan kreve lokale tilpasninger som tilsvarer noen hundrelapper i arbeid og smådeler.

Hvis du ønsker maksimal beskyttelse, kan du kjøpe finvern for stikkontakter som du monterer selv. Dette ligger på rundt 700 kroner per stikkontakt.

Neste
Neste

Alt du må vite om elbillader i Borettslag og Sameier